Artonde kapitlet

"Det är mycket vackert, eller hur?" sa Johnny Cigar och satte sig bredvid mig och stirrade ut på vågornas mörka, otåliga rastlöshet.

"Jo", svarade jag och räckte honom en cigarett.

"Vårt liv började antagligen i havet", sa Johnny tyst. "För omkring fyra tusen miljoner år sedan. Antagligen nära varma platser, till exempel vulkaner under havet. 

Jag vände mig om och tittade på honom.

"Och under nästan hela den långa tiden var alla levande saker vattensaker som levde i havet. Så, för några hundra miljoner år sedan, kanske lite mer - en liten stund i jordens historia - började dom levande sakerna också leva på land."

Jag rynkade pannan och log, på en gång överraskad och förvirrad. Jag höll andan, rädd för att något ljud skulle avbryta hans funderingar.

"Men på sätt och vis kan man säga att sedan vi lämnat havet, efter att ha levt i havet under alla dessa miljoner år tog vi med oss havet. När en kvinna får ett barn, ger hon det vatten i sin kropp att växa i. Det vattnet i hennes kropp är nästan exakt lika som vattnet i havet. Det är salt och har samma salthalt. Hon gör ett litet hav i sin kropp. Och inte bara det. Vårt blod och vårt svett, är båda salta, nästan exakt lika salta som vattnet i havet. Vi bär hav inom oss, i vårt blod och i vår svett. Och vi gråter oceaner med våra tårar.”

Han blev tyst och till sist uttalade jag min förundran.

”Var i helvete har du lärt dig allt det där?" spottade jag ur mig, kanske en aning för strävt.

"Jag har läst det i en bok", svarade han och vände sig mot mig med en skygg oro i sina modiga bruna ögon. "Hurså? Är det fel? Har jag sagt det på fel sätt? Jag har boken hemma. Ska jag hämta den åt dig?"

"Nej, nej, det är rätt. Det är ...alldeles rätt."

 

- SHANTARAM


Kommentarer
Postat av: Johanna

Åhh! Jag kommer ihåg det där! Jag har också läst boken! Sjukt bra! Ibörjan hatade jag den men när jag hade läst ut den var det en av dom bästa jag läst!

2013-09-14 @ 20:48:47
Postat av: m

Haha va roligt, jag tyckte precis likadant! Underbar!

2013-09-29 @ 17:15:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0